Як вибрати каву?
Тонізуючий, підбадьорливий кави сьогодні є другим за популярністю напій після води. І не дивно, адже крім дивовижних смакових властивостей, продукт містить кофеїн, завдяки якому поліпшується циркуляція крові, пам'ять, відновлюються сили, підвищується загальна працездатність. А цими властивостями володіє тільки якісний напій, тому важливо знати, як правильно вибрати каву, навчитися його готувати, щоб зберегти всі цінні речовини, ароматичні масла.
Як вибрати хороший кави з широкого асортименту? Визначаємося з сортом, способом обжарювання.
Відомо, що найбільша кількість корисних компонентів містить мелений кава, який відразу ж після обробки, подрібнення приготували в турці або кавомашині. Але варто враховувати, що не всі зерна однакові, вони відрізняються сортом, ступенем готовності, помелом, терміном придатності і використовується для зберігання упаковкою.
В першу чергу, приступаючи до основ знань, як вибрати каву в зернах, варто врахувати, що на ринку сьогодні є два основних види: арабіка і робуста. Арабіка є плодами аравійських дерев, а робуста виростає на конголезьких деревах. Більшість гурманів віддають перевагу саме арабіку за високу концентрацію ароматичних масел, бездоганні смакові якості, але є і прихильники робусти. Ці зерна містять практично в два рази більше кофеїну, тому напою характерний терпкий смак, досить відчутна гіркоту. Смак же арабіки набагато м'якше, насиченішим, пікантніше. Любителі золотої середини вибирають, як правило, суміш робусти з арабікою в певних пропорціях.
Візуально зерна арабіки відрізняються розміром, вони більш великі, витягнуті, посередині мають хвилясту борозну. Робусті властиві круглі форми, рівна борозна. Ці відмінності особливо помітні, якщо упаковки з продуктом прозорі. Таким чином, покупець може ще до розтину знати, що саме він купує.
Також усім бажаючим знати, як вибрати хороший кави, необхідно ознайомитися зі способами обжарювання зерен. Така обробка прямо впливає на смак напою, тому варто врахувати, що:
- легка скандинавська просмаження задає зернам світло-коричневий колір, тонкий, приємний аромат;
- середня віденська обжарювання – це шоколадно-коричневі зерна, смакові якості напою досить насичені з легким солодким присмаком;
- сильна французька просмаження гарантує невелику гірчинку, а зернам темно-коричневий колір, більш сильний аромат.
Враховувати ці якості слід, щоб уникнути розчарувань після приготування напою. Купуйте продукт з тим ступенем обжарювання, яка найбільше вам до душі.
Як вибрати хороший мелену каву? Визначаємося зі ступенем помелу
Зерна арабіки і робусти після помелу завжди змінюють свої смакові властивості. Самим вірним рішенням є обробка перед приготуванням напою, таким чином, всі його якості максимально збережуться.
Як вибрати мелену каву в залежності від ступеня його помелу? Насамперед слід врахувати, яким саме чином ви будете його готувати. Існують наступні ступені обробки зерен:
- помел - частинки досягають розмірів 0,8 мм, що найбільш актуально для заварювання у френч-пресі, для цього достатньо 5-8 хвилин;
- середній помел - є універсальним, самим популярним варіантом для кавоварок, турків, джезв, час заварювання 4-6 хвилин;
- тонкий помел – така обробка необхідна для приготування в кавоварках, оснащених спеціальними фільтрами; тут напій завариться лише 2-4 хвилини;
- надтонкий помел актуальне для застосування у спеціальних експрессо-кавоварках, для турецького способу приготування.
Ступінь помелу завжди вказується на упаковці, тому перш ніж придбати продукт, обов'язково ознайомитися з інформацією від виробника. Таким чином, ви самі зрозумієте, як вибрати хороший мелену каву для вибраної вами способу приготування з того величезного асортименту, який сьогодні пропонують різні компанії.
Як правильно вибирати каву по упаковці терміну придатності?
Взявши в руки упаковку або вибираючи продукт в режимі онлайн, звертайте увагу на ступінь обжарювання, помел, країну походження сировини, дату виробництва. Крім арабіки і робусти, а також їх суміші, сьогодні можна кава оптом купити з натуральними добавками: кориця, мускатних горіх, ваніль, імбир, або з ароматизаторами, які надають напою шоколадний, горіховий або інший присмак, аромат.
Якісні кавові зерна повинні бути упаковані в вакуумну тару з клапаном, який необхідний для випуску випарів масел (щоб уникнути розриву упаковки). Дата придатності скаже покупцю про те, наскільки буде приємний смак напою. Адже свій максимальний смак зерна зберігають 2-4 тижні після обжарювання, а потім потроху старіють і втрачають цінні якості.
Мелену та розчинну напій доцільно купувати в металевих банках або фольгованих вакуумних упаковках. Такий спосіб упаковки допоможе зберегти аромамасла, смакові якості, віддаючи їх сповна вашому гарячого напою.
Оптовый магазин кофе LVkava предлагает украинскому покупателю самый широкий выбор кофе молотого, растворимого и в зернах, для того, чтобы каждый смог выбрать для себя оптимальный вариант по вкусовым качествам и цене. Если вы теряетесь в предпочтениях, не знаете, как выбрать кофе, обращайтесь к нашим менеджерам, которые более детально расскажут о степени обжарки, помоле и сроке годности интересующей вас позиции.